OGIBiz Website

Menu
2960712
Space
2960833
Main Description
2960834

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Vertical Image Area
2960835

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι μια χρόνια αναπτυξιακή διαταραχή που έχει άμεση επιρροή στη λειτουργικότητα του ατόμου, όπως στην λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την γνωστική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του ατόμου, και εκδηλώνεται στα πρώτα στάδια προσχολικής ηλικίας. Η παρέμβαση σ’ αυτή χρειάζεται να αποτελεί έργο μίας διεπιστημονικής ομάδας, με πλήθος έμπειρων ειδικών θεραπευτών, όπως λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδο – ψυχιάτρων, παιδο – ψυχολόγων, νευρολόγων κ.α., και η οποία θα διαθέτει κλινική εμπειρία σε θεραπευτικές τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους (πχ. μέθοδος MAKATON κ.α.).

Τα αυτιστικά γνωρίσματα αρχίζουν να είναι εμφανή στην ηλικία των 1–3 ετών. Ορισμένα άτομα με αυτισμό αναπτύσσονται ικανοποιητικά μέχρι το νήπιο, ενώ σε εκείνη τη χρονική περίοδο αρχίζουν να σταματούν να εξελίσσονται ή παλινδρομούν. Η διάγνωση πραγματοποιείται από καταρτισμένους επαγγελματίες με ειδικές τεχνικές και μεθόδους παρέμβασης, με παρακολούθηση των παιδιών από την ηλικία περίπου των 9 μηνών. Αιτία εμφάνισης είναι μια νευροβιολογική δυσλειτουργία που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευτεί κατά τη διάρκεια της κύησης.

Vertical Image Area
2960837
Γνωρίσματα ΔΑΦ (red flags)

Μερικά από τα γνωρίσματα της ΔΑΦ (red flags) περιλαμβάνουν τη μη ανταπόκριση στο όνομά του (responding to name) έως την ηλικία των 12 μηνών, τη μη συμμετοχή του σε παιχνίδια ρόλων (role play) έως την ηλικία των 18 μηνών, την τάση να απομονώνεται και να μην αλληλοεπιδρά ομαδικά, την εμφάνιση μη επιθυμητών αντιδράσεων χωρίς λόγο (πχ. επιθετική συμπεριφορά, κλάμα, ουρλιαχτά, αυτοτραυματικές συμπεριφορές), χτυπήματα στις παλάμες των χεριών, ασυνήθιστες και επίμονες αντιδράσεις στην οσμή, στη γεύση, ή στον τρόπο που αντιλαμβάνεται κάποια αντικείμενα, καθώς και στερεοτυπικές συμπεριφορές . Η ΔΑΦ μπορεί να συνυπάρχει με ένα πλήθος ποικίλων άλλων διαταραχών (πχ. με ΔΕΠ-Υ). Συχνά, όμως, εμφανίζεται παράλληλα νοητική δυσλειτουργία.
Space
2960838
Banner
2960839
Banner
2960840
Footer
2960737


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


   Τηλ. Επικοινωνίας: +30 6981 998 018
   
    logotherapyinstitute.ak@gmail.com
   
   Νομός Ηρακλείου Κρήτης


NEWSLETTER


 


Social Media


 https://www.instagram.com/logotherapy_institute/profilecard/?igsh=MWJvaGY0NWRmdzd5Nw%3D%3D&fbclid=IwY2xjawGRXHJleHRuA2FlbQIxMAABHepFRsZgdPhLfSIkyZmTTK59VE9c5UhT6vqJJZN9uQeix3jlgIXL5IJ9sw_aem_fCtCFYnpB5_iexox-4g1uA